Skrivet av: Leo | februari 13, 2013

discriminatio

Fackförbundet Handels har stämt en butikskedja för diskriminering för att en anställd tvingats bära en skylt med bh-storlek på.

Enligt Handels jurister är detta ett solklart fall av diskriminering. ”Kravet går inte att ställa på en man.”

Jag är ytterst tveksam till diskrimineringslagstiftning generellt, men det är inte vad jag vill diskutera här. Här ska jag förklara hur orimligt Handelsjuristernas inställning är, eller borde vara.

Om vi ska ha diskrimineringslagstiftning (vilket även många av de mest galna liberaler tycker), så bör den rimligtvis handla om att man inte ska särbehandla någon på grund av olika delar av personens identitet (positiv särbehandling som är så omhuldat får vi väl se genom fingrarna med). När det gäller kön så kan det förstås handla om saker som att inte ge kvinnor lägre betalt för samma jobb bara för att de är kvinnor, eller inte neka män anställningar på dagis (ja, jag kommer säga dagis, forever and ever) bara för att de är män. Så långt är jag med. Detta kan dock naturligtvis inte gälla fysiska förutsättningar att klara arbetet. Det kan knappast vara diskriminering att inte anställa kvinnor som brandmän om det beror på att de inte är starka nog att bära ut någon ur ett brinnande hus. Det kan ej heller vara diskriminering att vägra anställa en manlig skådespelare till att spela en kvinnlig roll i en film. Precis på samma sätt borde det inte vara diskriminering att låta kvinnor bära en skylt med sin bh-storlek på. Män bär ju vanligtvis inte bysthållare, och det är därför kravet inte går att ställa på en man, vilket ju Handelsjuristerna ändå verkar ha förstått. Det är som att man inte skulle få ha olika tjänsteuniformer för män och kvinnor på en arbetsplats. Det vore orimligt.

Man kan tycka vad man vill om butikskedjans agerande. En (oj, en korrekt användning av ”en” betecknande personer) kan tycka att det är bra service, medan en kan tycka att det är svinigt. Det bryr jag mig inte så mycket om. Men diskriminering borde det i alla fall inte kunna falla under.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: