Skrivet av: Leo | september 16, 2013

Motion till Centerpartiets partistämma om ett svenskt erkännande av Västsahara

En internationell fråga jag sysslat ganska mycket med, både i min politiska gärning (om man nu får slänga sig med pretentiösa, aningen överdrivna, uttryck) och under min akademiska bana (dito), är konflikten om Västsahara mellan den marockanska regeringen å ena sidan, och den västsahariska befrielsefronten Polisario å andra sidan. För den som vill fördjupa sig mer i konflikten har jag tidigare bl.a. skrivit på Newsmill om konflikten och ett svenskt erkännande av Västsahara och skrivit en konfliktanalys och en scenarioanalys om konflikten (som om inte annat är ett bra ställe att hitta källor på).

Jag och två andra internationellt engagerade centerpartister har nu skrivit en motion till Centerpartiets nära förestående partistämma om att Centerpartiet borde driva på för ett svenskt erkännande av Västsahara (eller SADR, om man ska vara petig). Partistyrelsen yrkar avslag på motionen, men ett litet gäng ledamöter har reserverat sig och jag hoppas det kan bli en bra debatt på partistämman. Tyvärr är jag personligen utomlands hela hösten och kan därför inte delta på stämman, och bland annat därför vill jag nu rikta en liten appell till de som ska dit att ägna lite av sin dyrbara debattid till denna ack så viktiga, men ack så bortglömda fråga! Partistyrelsens yttrande kan läsas här, och motionen i sin helhet följer här:

Motion om ett svenskt erkännande av Västsahara

Västsahara ockuperas sedan 1975 av Marocko, och övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter är vardag i de ockuperade områdena. FN har sökt finna en lösning på konflikten sedan den påbörjades, men haft liten framgång på grund av Marockos obstruerande och världssamfundets ovilja att sätta större press på ockupanterna. Kampen för ett självständigt och fritt Västsahara stöder sig på principen om rätt till självbestämmande som enligt bl.a. Internationella domstolen i Haag tillkommer Västsahara.

Frågan skulle avgöras genom en folkomröstning där västsaharierna fick välja sin framtid, men Marocko vägrar låta en sådan folkomröstning komma till stånd. I ett försök att rubba det status quo som råder har därför det västsahariska folkets representant, organisationen Polisario, utropat sin republik, som erkänts av ett flertal stater världen över, och även av Afrikanska Unionen (AU). Främst på grund av de intressen som Frankrike och Spanien har i goda handelsförbindelser med Marocko har dock EU hållit sig avvaktande i frågan, även om EU-parlamentet överraskande och glädjande nog förra året vägrade förlänga ett fiskeriavtal med Marocko. Inget EU-land har ännu erkänt Västsahara, men Sverige skulle kunna bli det första och driva EU framför sig.

Rätten till självbestämmande handlar i grund och botten om att sätta människan före systemen och ge henne makt över sitt eget liv och sin egen framtid. Det är en frihetlig princip som ett parti som Centerpartiet bör stödja. Centerpartiet ska alltid stå på de förtryckas sida och hävda deras rätt att kasta av sig förtryckets bojor.

Centerpartiet har tidigare visat ett starkt patos för mänskliga rättigheter och rätten till självbestämmande, inte minst just nu då man som enda parti i regeringen driver frågan att Sverige ska erkänna Palestina. Utrikesdepartementet hävdar att det av folkrättsliga skäl inte går att erkänna Västsahara, eftersom detta skulle strida mot internationell och inhemsk praxis och de kriterier som normalt krävs för ett erkännande inte är uppfyllda. Det kriterium UD främst hänger upp sig på handlar om territoriell kontroll. Man hävdar att Polisario inte kontrollerar tillräckligt stor del av områdena för att det kriteriet ska vara uppfyllt, och att Sverige därför inte kan erkänna Västsahara. Samma argument anförs i diskussionen om Palestina, och Centerpartiet har visat att man inte köper det.

Mot varandra står här två folkrättsliga principer. Den ena, som UD stöder sig på, menar att rätt uppstår ur faktiska förhållanden, medan den andra, som vi stöder oss på, hävdar att rätt inte kan uppstå ur orätt, och att Polisarios bristande territoriella kontroll just beror på Marockos olagliga ockupation. Centerpartiet har i Palestinafrågan anslutit sig till den senare principen och vi hoppas att partistämman kan finna modet att även göra det i Västsaharafrågan.

Centerpartiet ska vara ett parti som står upp för makten underifrån, rätten till självbestämmande och mänskliga rättigheter världen över.

Därför föreslår vi partistämman besluta

att Centerpartiet ska verka för att Sverige ska erkänna Västsahara som en självständig stat.

att Centerpartiet ska verka för att Sverige ska driva Västsaharafrågan hårdare i EU och FN.

Leo Pierini,

Medlem i Jönköping/Uppsala

Karin Ernlund

Medlem i Stockholmscentern och vice ordförande för Centerpartiets Internationella Stiftelse

Isak Engqvist,

Medlem i Markaryd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: